Però en aquesta proposta ens centrarem en el nostre àmbit ciutadà doncs ja se suposen conscienciades les persones i les famílies.
Per això, demanem a l’Ajuntament, al govern i a l’oposició, acordin, entre d'altres possibles complementaris, nou tipus d'actuació municipal:
1. Instal•lar i aplicar sistemes de captacions d'energia (geotèrmics, plaques solars, plaques fotovoltaiques), per al seu aprofitament públic, alternatius a l'electricitat, gasos i gasolis.
2. Disminuir els consums d'ús públic (aigua i electricitat) substituint progressivament (o suprimint-los totalment) els elements que exigeixen gran consum per altres més econòmics.
3. Donar opcions a l'ús del cotxe com a únic tipus de transport urbà establint les modificacions necessàries en l'estructura viària per permetre i estimular l'ús de vianants, incentivar l'ús de la bicicleta i establir sistemes de transport públic sostenible amb la seva corresponent publicitat perquè sigui aprofitat pel turisme que ens visita.
4. Col·locar als espais públics papereres multiús dividides en tres seccions: plàstic i llaunes, papers i la resta al igual que es fa en molts aeroports i al casc urbà d’algunes ciutats. Els nostres visitants es passegen bevent i menjant i tota la brossa que generen, amb les paperes convencionals, no es pot reciclar.
5. Establir als edificis públics i estimular en els privats la separació dels circuits d'aigua potable (per a cuines i banys) i aigües grises obtingudes a través de l'ús anterior, per a la seva utilització, convenientment tractades, en rentadores, vàters, reg, etc. Igualment, establir als edificis i espais públics i estimular en els privats l'aprofitament de les aigües pluvials per a la seva posterior utilització, una vegada tractades, en els mateixos usos que les aigües grises.
6. Modificar en el POUM la normativa que regula la col•locació de plaques solars i que impedeix, en els seus articles 112 y 128, que les plaques solars, en el cas de coberta inclinada, puguin situar-se amb l’orientació més correcte i amb la inclinació més convenient por la qual cosa la pèrdua de rendiments d’aquestes plaques mal orientades o d’inclinació insuficient pot arribar al 50%.
7. Crear estímuls econòmics per a les iniciatives empresarials i familiars destinades a l'estalvi d'energia doncs la visió a llarg termini ha de ser responsabilitat de les administracions. La iniciativa privada sempre tendirà al mínim cost i és l'administració pública la que ha de compensar els increments de pressupost amb una visió de major abast. Per exemple, a Roses, l'obligatorietat de generar aigua calenta amb energies alternatives és del 35% del consum diari. Augmentar aquest mínim mai es realitzarà si no és amb estímuls econòmics (reducció de taxes, per exemple).
8. Educar i generar educació explicant el perquè de les actuacions precedents. Aquesta educació ha de ser coherent amb les accions públiques doncs difícilment un ciutadà se sentirà implicat en aquest tema de la sostenibilitat si adverteix que l'Ajuntament malgasta d'una banda l'estalvi que exigeix per l'altra. També, conscienciar la població per reduir, reutilitzar i reciclar productes.
9. Adherir-nos, com a ciutat defensora de la sostenibilitat a xarxes nacionals o internacionals formades per ciutats amb els mateixos interessos, amb el que rebríem informació i suggeriments. Per exemple:
- Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables (Girona i Torroella de Montgrí ja hi figuren) i publicitar que la pertinença a aquesta xarxa implica seguir els principis d'actuació corresponents al projecte "Healthy Cities", de l'Organització Mundial de la Salut.
- Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, formada per 80 municipis de tota Espanya entre els quals hi figuren Girona, de nou, i Besalú.
Promocionar exteriorment, un cop iniciat el procés de sostenibilitat desitjat, la voluntat de Roses de ser una ciutat conscienciada en aquests temes pertanyent a aquestes dues associacions de municipis.
Igual que podríem convertir Roses davant del món en capdevantera de la supressió de barreres arquitectòniques si es fessin les corresponents modificacions als espais públics, podem convertir-la també en ciutat avançada en l'aprofitament energètic i la sostenibilitat. Això, a part dels seus avantatges evidents milloraria la nostra imatge pública.
Greenpeace, va presentar el 16 de juliol de 2010, un informe sobre la destrucció del litoral mediterrani titulat "Destrucció a Tota Costa 2010" en el qual es mostraven imatges de Roses com trist exemple d'urbanització massiva de la costa. Podríem compensar aquesta penosa imatge oferta a l’exterior, per culpa d'èpoques passades, amb una altra imatge creada actualment per nosaltres amb accions del tipus que aquesta proposta ofereix.
… Perquè si no fem res, entre tots, em temo que acabarem així:
Juanjo Albors
Associació Ciutadana per a la Participació
estic d'acord en moltes de les propostes que fas, crec que en el tema de residus i qualitat ambiental anem pel bon camí, en temes d'estalvi d'aigua hi ha una planificació feta, cal entomar els temes de generació d'energia i estalvi, aixi com el futur tema de la mobilitat elèctrica.
ResponEliminasalu2
toni rodríguez
Gràcies, Toni, per participar. Crec que només així arribarem a millorar el que ens envolta. Però aquí hi ha 9 propostes, algunes a mig fer (la 2, suposo). Algunes més senzilles que les altres, doncs les propostes 2-4-6-8 són de més fàcil aplicació que les propostes 1-3-5-7.
ResponEliminaLa proposta 9 correspon principalment a Medi Ambient per la informació que podem rebre. Però també correspon a Turisme per la seva repercussió propagandística, encara que se suposa que la tasca ja hauria d'estar feta abans d'adherir-se a aquestes xarxes.
Però no ens enganyem, mentre la pròpia normativa municipal expressada en el POUM ignori els principis de sostenibilitat, mentre malbaratem captació d'energia solar per la mala orientació de les plaques difícil serà convèncer als ciutadans que siguin rigorosos amb aquests mateixos principis.
Gràcies de nou, Toni