dijous, 9 de desembre del 2010

25 Contaminació urbana

Es defineix com a contaminació la transmissió d'un mal. No només la impuresa de l'aire és sinònim de contaminació, també ho és la impuresa de les imatges urbanes i allò que amaga els paisatges naturals d'un lloc. Considero que són dues mostres de contaminació del paisatge urbà de Roses els següents exemples:

25a. Casetes al final del carrer La Llotja

El fons visual del carrer La Llotja que, anteriorment era el mar, ha estat substituït per la imatge de les casetes d'obra que mostren les fotos. És una falta de respecte al paisatge, als vianants que circulen per ella i als conductors de vehicles que descendeixen cap a l'avinguda de Rhode.

Aquestes casetes ocupen, a més a més, un espai públic. La seva situació és absurda i indiferent amb el dany visual que produeixen ja que, tal com pot veure's en la segona foto, hagués estat molt senzill col•locar-les en sentit perpendicular al que ara tenen i sense afectar a les visuals des del carrer La Llotja.


25b. Cartell publicitari a la Plaça Catalunya

A la Plaça Catalunya s'ha col·locat un gran cartell publicitari (4x3 m) d'una empresa constructora que enlletgeix el paisatge urbà per a beneficis privats. Per l’altre banda, encara que de menor grandària (3x3m) s'ha col·locat un cartell d'anunci municipal de les obres corresponents. Aquests cartells haurien de limitar-se a les obres en les quals les empreses treballen i no en un espai públic de la importància d'aquesta plaça.


La llei determina l’absència de cartells d’aquest tipus al costat de les carreteres per aquesta mateixa finalitat de no embrutir el paisatge.

Aquesta proposta està basada en dues entrades al Fòrum RosesContaminació urbana i Contaminació urbana II (cliqueu damunt els noms) referents a aquest mateix tema.

Sol·licito des d'aquesta associació la reconsideració municipal envers la situació d'aquests dos cartells i les casetes del tema anterior, que constitueixen allò que es defineix com a contaminació urbana.

Juanjo Albors
Associació Ciutadana per a la Participació
roses.acp@gmail.com

CLIQUEU AQUÍ PER ESCRIURE I VEURE ELS COMENTARIS (2)

2 comentaris:

  1. I el disseny de l'edifici ha rebut un premi molt important en eficiència energètica, això si, continuem amb importants quantitats d'acer corrugat en estructura i treballs manuals de tota la vida en comptes d'utilitzar alternatives vàlides de prefabricació industrialitzada.

    Un exemple més que posa de manifest que la ecoeficiència i sostenibilitat dels edificis hauria de començar per el projectista i utilitzar mètodes ecoeficients en tot el procés de construcció i no per substituir les 4 bombetes tradicionals per leds.

    L'impacte visual de les casetes d'obra es podria disminuir amb una tanca amb allistonat de fusta tractada i tampoc fa falta aquesta retolació corporativa a l'estil "plan E "

    ResponElimina
  2. Los carteles en que consta qué empresa promueve o construye en un espacio público deberían cumplir una función meramente informativa, nunca publicitaria (tanto más cuanto mayor sea el número de usuarios de dicho espacio).

    Además, este tipo de carteles afean el entorno y enfatizan la obra, cuando lo prioritario sería que la construcción pasase lo más desapercibida posible.

    En el fondo y como casi todo, es una cuestión de puro sentido común. Sólo falta que el responsable de turno dedique tres minutos a pensar en ello antes de autorizar su instalación o permitir que la situación continúe.

    Una lástima.

    ResponElimina