dimecres, 4 d’agost del 2010

16. Un fòrum plural

Aquesta proposta no va dirigida, excepcionalment, als polítics del govern o de la oposició sinó que es posa a la consideració de la totalitat dels ciutadans de Roses.

En general, la informació i les opinions que rebem estan, inevitablement, mediatitzades per l’origen de la informació. Aquest origen és molt variat i va des de la informació oficial del propi Ajuntament fins els "boca a boca", passant per altres fòrums i revistes, cadascun amb les seves tendències i característiques. Segons el medi, podem tenir, d'un mateix fet no només visions diferents sinó oposades.

Proposem la creació d'un fòrum públic en el què TOTHOM, sense distinció, pugui lliurement expressar les seves idees i opinions sense témer que aquest fòrum estigui al servei de cap partit ni, tampoc, per atacar ningú, ni persona ni partit.

Falten deu mesos per a les eleccions i encara hi som a temps per a no deixar que el procés electoral es converteixi en una història de "sang i fetge" que, no per repetida, sigui menys penosa. Per la lluita pel vot alguns són capaços de difamar, mentir, atacar per atacar i defensar per defensar. I el resultat de tot plegat és que l’aproximació a la veritat ens queda cada vegada més llunyana. Les conseqüències de tot això les patirem tots pel fet de votar sense disposar d’una font d’informació suficientment veraç o, almenys, suficientment debatuda.

Creiem que aquesta proposta no contradiu el principi d’independència partidista que aquesta associació vol mantenir atès que la proposta dona cabuda a tothom que vulgui, i a qualsevol tema de la vida ciutadana, sigui urbanístic, econòmic, esportiu, festiu, turístic o qualsevol altre que pugui interessar als ciutadans de Roses.

Per si a algú li ha passat pel cap, ja avanço que no és intenció de l’associació ACP organitzar, dirigir o muntar cap fòrum d’aquest tipus, només plantegem la seva conveniència o necessitat. Però el que sí és segur és que si les premisses d'independència i pluralitat ideològiques es compleixen, ACP donarà suport i col•laborarà per a que la proposta sigui reeixida.

Un fòrum plural (II)

Les paraules anteriors van ser escrites el primer de juliol d'aquest any. Seguint la nostra política d'igualtat d'informació a totes les parts involucrades, en aquest cas polítics, mitjans i fòrums de Roses, se'ls va notificar la nostra intenció de presentar aquesta proposta i escoltar qualsevol tipus de suggeriment que pogués acompanyar-la.

Per aixó, s'han mantingut reunions amb Empordà TV, Guia de Roses, La Veu2, Roses Digital, Viure a Roses i amb representants del govern i de l'oposició.

Tots els polítics han vist interessant la proposta encara que alguns desconfien que pogui fer-se un fòrum com aquest que proposem doncs fàcilment aquests fòrums neixen, o es fan posteriorment, partidistes o antipartidistes, defensors o atacants sistemàtics de personatges públics o partits polítics.

Esperem i desitgem que aquest fòrum arribi a néixer perquè pugui existir un mitjà en el qual tothom pugui participar i exposar els seus punts de vista sense més limitacions que la correcció i la veracitat i sense més interessos que el desenvolupament democràtic.
Un passeig pel món, us animeu?

Juanjo Albors - Carolina Tomas - Anna Ribera
Associació Ciutadana per a la Participació 

10 comentaris:

  1. estaría bé peró sense censura de cap mena

    ResponElimina
  2. Ja coneixeu la meva opinió. Jo crec que aquest fòrum ja existeix (RosesDigital) i que únicament caldria 'pulir' algunes imperfeccions. Roses és una vila petita i dubto que pugui anar mantenint tants mitjans de comunicació, perquè el problema és que al final, algú ha de pagar la factura. I on no hi ha, no raja, encara que també sempre hi ha un camí on hi hagi una voluntat...

    ResponElimina
  3. Anònim: En l'últim paràgraf del segon escrit ja ens pronunciem sobre la censura: "... sense més limitacions que la correcció i la veracitat ...". El mateix que la llibertat no permet embrutar l'espai públic, tampoc ha de permetre embrutar el llenguatge (la correcció) ni la fama aliena (la veracitat).
    Jo, personalment, estic a favor de l'anonimat (pel fet que permet la llibertad) i en contra dels rumors (frívols o interessats) i sempre estic en contra d'una censura que pretengui convertir en inexistents les idees que no agradin.
    Juanjo Albors

    ResponElimina
  4. No, Thomas, aquest fòrum no existeix. A més el que tu dius "imperfeccions" altre el considerarà "qualitats" i un altre més li dirà "limitacions" doncs li agradaria que encara fos més lluny.
    Però el que és segur és que no és plural perquè, si ho fos, entre altres coses, publicaria les propostes de la nostra associació.

    ResponElimina
  5. I aquest fòrum que demaneu, no podria ser una ampliació d'aquest blog?

    ResponElimina
  6. Ho sento, Daniel, però la nostra associació i aquest fòrum, l'existència del qual defensem i desitgem, no són compatibles. ACP és apartidista per principis i en les seves propostes s'intenten eludir les consideracions partidistes. Si hi ha algun comentari que fa referència a elles ens pronunciem perquè no sigui així. I no és perquè considerem que s’ha d’excloure la política dels mitjans de comunicació, al contrari, és perquè vam considerar que les propostes de ACP intenten ser positives per a Roses i intenten ser realizables. Per això, no volem convertir-les en armes d'uns partits (o els seus defensors) contra uns altres sinó que siguin analitzades únicament per ésser o no apropiades i no pel seu color polític.

    Tot el contrari d'un fòrum públic en el qual l'important, per a nosaltres, és la pluralitat, perquè si no hi ha pluralitat, el fòrum no està complet, el debat no reflecteix totes les opcions i les opinions tornen a no ser contestades, només aplaudides.
    Juanjo Albors

    ResponElimina
  7. Constantment parleu de política i partidisme com si fossin dos conceptes diferents, no és el mateix? Com es pot fer política sense partits?

    ResponElimina
  8. El terme “política” és molt més ampli que el terme “partit polític”. Però en el cas concret de ACP l'única política que ens permetem és la referida al seu sentit més antic que l’uneix a la seva etimologia ("polis": ciutat en l'antiga Grècia), tal com definim en el quart principi de la nostra associació (veure pàgina PRINCIPIS d’aquest blog):

    “Política: Doncs política és qualsevulla actuació ciutadana conjunta”

    ResponElimina
  9. Uuuupppsssss... feia dies que no passava per aquí.

    Avia-m, Juanjo, conec la teva opinió i la respecto. Qualsevol dia, jo també em barallaré amb el promotor de Roses Digital perquè m'haurà semblat que ha actuat arbitràriament contra mi com ho fa amb altre gent. Però ell porta molt camí fet i el que jo proposo és sumar, enlloc de dividir. Que haig de fer perquè tú respectis la meva opinió tant com jo la teva?

    ResponElimina
  10. Sé, i tu hauries de saber-ho també, amic Thomas, que tots dos respectem mútuament l'opinió de l'altre. Però respectar una opinió no vol dir compartir-la. vol dir escoltar-la i considerar-la seriosament. El compartir, total o parcialment, ja no té res a veure amb el respecte, i que és una condicio previa, sinó amb la coincidència d'opinions.
    Juanjo Albors

    ResponElimina