dimecres, 18 d’agost del 2010

18. Informació als ciutadans

Encara que la informació als ciutadans des del govern ha de referir-se a tots els àmbits de les actuacions municipals, ens referirem especialment en aquesta proposta a aquelles actuacions que puguin comportar una alteració de la fisonomia de l'entorn urbà doncs una llei pot derogar-se però la qualitat o la manca d'ella en un espai públic roman en el temps.

Per això, una actuació municipal que afecti i influeixi en l'entorn urbà, en les seves formes i en els seus usos, ha de ser no només informada dels seus resultats sinó també explicada des de l’inici doncs no pot haver-hi participació si no hi ha informació. No vol dir això que sigui sotmesa a referèndum sinó que els ciutadans siguin tractats amb respecte en la informació dels canvis del seu entorn.

Perquè aquesta informació sigui realment respectuosa amb els ciutadans s'ha de fer en una fase inicial del desenvolupament del pla previst que permeti estudiar i atendre, o no, les possibles propostes o consideracions. En cas contrari, la informació és només un aparador i crearà frustració en els ciutadans per sentir-se utilitzats però no aprofitats.

Tots els polítics haurien de considerar que si tracten amb respecte els ciutadans, seran igualment tractats amb el mateix respecte.

Qualsevol actuació municipal, per excel lent i ben intencionada que sigui, comportarà descontents i malinterpretacions. Però l'origen de gran part d'aquests descontents es deu a la desafecció que sent la ciutadania per la falta de consideració del governant cap al governat, Si existís una informació prèvia i una explicació atenta i, sobretot, si tot això fos creïble, els ciutadans se sentirien còmplices en lloc de contraris, es tendiria a comprendre i perdonar en lloc de jutjar i oposar-se ja que es sentirien partícips de la "res pública".

Però respecte a la informació no vol dir propaganda. Els ciutadans, tard o d'hora, advertiran la diferència.

I, per acompanyar la proposta, un poema de preguntes:



Associació Ciutadana per a la Participació
roses.acp@gmail.com
CLIQUEU AQUÍ PER ESCRIURE I VEURE ELS COMENTARIS (4)

4 comentaris:

  1. Olé!

    Ara sí que heu inventat la roda!

    Felicitats

    ResponElimina
  2. Ja hem comentat en altres ocasions, Thomas, que ACP no ha pretès mai inventar de nou la roda, ni en aquesta proposta ni en la seva fundació. Només pretén que la roda giri millor.

    ResponElimina
  3. (Rebut per correu electrònic)
    Esta petición que hacéis, ¿no os parece que puede retrasar aún más los proyectos y realizaciones municipales pues siempre estarían pendientes de algún tipo de plebiscito popular?

    ResponElimina
  4. Desde luego, Anónimo, cualquier nueva fase introducida en el proceso administrativo puede suponer un tiempo añadido. Pero si la colaboración ciudadana consecuencia de esa información se produce en el momento apropiado (al inicio del proceso), su consideración por políticos y técnicos puede aportar datos o ideas que hagan más completo y efectivo el resultado de los proyectos. Lo que puede parecer un retraso se convertiría en un adelanto pues se evitarían rectificaciones y también descontentos. Debe tenerse en cuenta que en esta propuesta sólo defendemos la existencia de esa información previa. El que se produzca participación o no, sólo dependería de los ciudadanos.
    Debe también tenerse en cuenta que esa “consideración por políticos y técnicos” no implica la aceptación de esas posibles propuestas, tan sólo su consideración.

    ResponElimina