dimecres, 23 de juny del 2010

10. Senderisme (senyalització de trajectes amb temps i distàncies)

El senderisme és una tendència turística que esta experimentant un fort creixement arreu. Es, a més, una modalitat turística molt interessant, ja que posa en valor el territori, el paisatge, els bens patrimonials i culturals, és ecològic i està a l’abast de tothom.

Creiem que el desenvolupament d’aquesta mena de turisme ha de ser la prioritat immediata en qualsevol zona. Centrant-nos a Roses, hauria de ser un dels principals eixos a seguir per al plantejament d’un nou model turístic en els propers anys, amb la garantia que els resultats seran extremadament positius. Recentment, en un viatge organitzat pel Consell Comarcal, vam visitar una petita regió a Itàlia que en una dècada ha aconseguit sortir de la misèria i assolir ni més ni menys que 2 milions de visitants anuals gràcies a una excel•lent feina de posar en valor el paisatge a través del senderisme. Més informació: Cinque Terre i Cinque Terre II (cliqueu damunt cada nom)

A Roses ja s’han fet i s’estan fent passes en aquest sentit. Nosaltres creiem que una de les coses que es podrien fer de manera senzilla, i que podria aportar beneficis immediats tant pel que fa al turista com al propi rosinc, és senyalitzar, indicant la durada del recorregut a peu, itineraris entre diferents punts d’interès del nostre municipi com són, entre altres:
Ciutadella 
Port
Far
Castell de la Trinitat
Canyelles
Almadrava
cap Norfeu
punta Falconera
cala Montjoi
cala Jóncols
Dolmen de Corbatella
Teatre i Biblioteca
Esglèsia
Al lloc web de l’Ajuntament ja existeix la descripció amb distància i temps d’alguns d’aquests recorreguts però no existeix la senyalització equivalent als llocs adequats.

Proposem que aquests panells d’informació es repeteixin en llocs cèntrics de la nostra vila freqüentats turísticament (Mercat municipal, plaça Frederic Rahola, plaça Sant Pere, Port esportiu, plaça de l’Església, Ciutadella, Passeig Marítim) i complementar aquesta informació amb díptics que expliquin aquests recorreguts amb fotos i petits resums (similars als del web municipal).

D’aquesta manera es convida la gent a passejar, però també a deixar el cotxe per desplaçar-se si veuen que alguns dels trajectes que solen fer són curts a peu. Al mateix temps se’ls explica que al nostre municipi existeixen indrets i equipaments dels que potser no coneixien la seva existència.

Carolina Tomas
Associació Ciutadana per a la Participació
roses.acp@gmail.com

CLIQUEU AQUÍ PER ESCRIURE I VEURE ELS COMENTARIS (2)

2 comentaris:

  1. Trobo estrany que no hi hagi cap aportació a la proposta.

    És molt important continuar la tasca de recuperació dels camins aptes per a la pràctica del senderisme.

    El 2007 ja hi havia un encàrrec per a consolidar el camí de ronda, entre Falconera i Montjoi i també hi havia un projecte per a que el Ministerio - Costes - executés la continuació del camí de ronda entre el port i Canyelles Petites, fins arribar a l'Almadrava. Igualment hi havia l’estudi previ per a encarregar el projecte del "mini" passeig de mar al llarg de tota la platja de l'Almadrava.

    Amb aquests projectes i avant projectes, completàvem tot el vora mar, des de Sta. Margarida fins a la punta de l'Almadrava, el litoral urbà, i continuàvem fins Montjoi, ja dins del Parc Natural.

    És de lamentar la pressa amb la que han enderrocat la caseta de la punta Falconera, dins el projecte del camí de ronda es contemplava com a refugi per a senderistes, tipus els que existeixen en alta muntanya. El lloc és singular i de gran atractiu, com tota la finca de Falconera que cal adaptar com a espai de gaudi i difusió de tot el patrimoni humà i natural de Roses la península de Cap de Creus (àmbit del parc natural).

    En paral•lel hi havia la previsió de fer tota la senyalítica tal i com indiqueu.

    El senderisme no és un turisme de masses però si és un complement important en baixa temporada.

    Els practicants solen ser persones sensibles a l’entorn, paisatge i cultura.

    ResponElimina
  2. Gràcies Carles pel teu comentari.
    Jo no sé si és extrany, però en tot cas ho trobo decebedor. No soc una apassionada del senderisme, només faig passejades de tant en tant, i quan les faig penso que ho hauria de fer més sovint. Si vaig fer aquesta proposta no va ser doncs motivada per una afició personal, sino perque estic del tot convençuda que la potenciació del senderisme pot portar una beneficis molt més grans dels que ens pensem a la principal (o potser ja no) indústria de Roses, el turisme, sense comportar cap perjudici. I a més, la recuperació i millora de camins, la seva senyalització, etc, pot ajudar a que els rosincs coneguem i valorem més el nostre territori, i fins i tot podria ajudar a fomentar l’hàbit de caminar.
    Desconec l’existència dels projectes i avant-projectes que has comentat, però penso que serien del tot encertats. I només vull insistir, un cop més i amb el temor de fer-me pesada, en que l’exemple de Cinque Terre em va portar a pensar que s’ha de deixar de veure el senderisme com un turisme menor, que s’hi ha de creure fermament i apostar per ell, com van fer els habitants d’aquelles terres, arribant als sorprenents resultats de 2 milions de visitants l’any, que no només passegen, sino que mengen, beuen, compren i pernocten, i tot això amb el més gran respecte i admiració per l’entorn.

    ResponElimina