dimecres, 9 de juny del 2010

8. La Platja dels Gossos

Roses és una ciutat acollidora i un lloc escollit per nombroses civilitzacions per establir la seva llar o el seu lloc d’esbarjo. Des de l’edat de pedra fins el nostres dies nombrosos vestigis arqueològics així ens ho demostren. I totes les persones que hi han deixat la seva empremta venien acompanyades d’animals de quatre potes, uns per poder viure’n, d’altres de vigilància i ajuda al treball, altres per fer-los companyia.
Thomas Edison va escriure: “La manera de valorar el grau d'educació d'un poble i d'un home és la manera de com tracten els animals” i Mahatma Ghandi va insistir: “Un país, una civilització es pot jutjar per la forma que tracta als seus animals”.
Molts dels nostre estiuejants o visitants temporals gaudeixen de les nostres contrades juntament amb els seus animals de companyia. Molts turistes no poden viatjar amb el seus gossos perquè a molts establiments (bars, hotels, restaurants) no està permesa l’entrada d’aquests animals. Això no obstant, a Roses hi ha 10 hotels de diferents estrelles i la majoria dels apartaments de lloguer que tenen permesa la seva estança.

Tampoc hi han llocs de platja en el terme municipal, mínimament cèntrics, on les nombroses persones que tenen aquests animals puguin gaudir del sol i platja juntament amb ells perquè la normativa municipal prohibeix expressament el seu accés a la platja, per la qual cosa, han de quedar-se reclosos a l'hotel mentre els seus propietaris gaudeixen del mar. No coneixem altres poblacions costaneres que tinguin previst aquest lliure accés en una part de les seves platges. Roses és la que ho té més fàcil per l'extensió d’aquestes.

La nostra proposta es convertir Roses en capdavantera d'aquesta nota de civilització que representa el respecte i consideració als animals. Trobar un lloc o diferents llocs repartits, per aquesta fi els 12 mesos de l’any, donaria satisfacció a una part important de la nostra població i als que ens visiten, en curtes o llargues estades.

Proposem que l'Ajuntament, el govern i l'oposició, tots nosaltres, cooperem a fer possible la creació d'aquest espai destinat a uns residents molt estimats per una gran part de la nostra ciutat. I no estaria de més una campanya municipal de sensibilització sobre el tema perquè les veus d’ Edison i Ghandi arribin a tots.

Casualment, divendres passat 4 de juny, Juanjo Albors, de la nostra associació, es va trobar amb Joan Esteve Danès, regidor de Sostenibilitat Ambiental de l'Ajuntament qui, sensibilitzat en el tema i coneixent les intencions d'aquesta associació de fer una proposta referent a una platja per a gossos (figura al llistat de propostes en la columna dreta d'aquest blog) li va explicar que tenia la seva proposta particular sobre aquest tema, l'emplaçament de la qual representem en aquesta foto:

Com a contrast, les paraules que Lord Byron va escriure pel seu gos Boatswain:
Aquí reposan
los restos de una criatura
que fue bella sin vanidad
fuerte sin insolencia,
valiente sin ferocidad
y tuvo todas las virtudes del hombre
y ninguno de sus defectos.

Associació Ciutadana per a la Participació
roses.acp@gmail.com
CLIQUEU AQUI PER ESCRIURE I VEURE ELS COMENTARIS (15)

16 comentaris:

  1. La proposta de l’ACP, de reservar un tros de qualsevol de les nostres platges perquè en puguin gaudir els homes (i dones, es clar) amb els seus amics a quatre potes, sembla d’una coherència i lògica incontestable: tenim platja mes que suficient com per poder dedicar una petita part als tenidors d’animals, sense que hagin de creuar la desembocadura del riu Grao (Sta. Margarida). És evident que s’haurà de proveïr d’alguns serveis bàsics: bossetes, aigua perquè puguin beure, etc. També s’hauran d’estudiar algunes regles – s’hi podra accedir amb qualsevol gos? Què passarà amb els ‘indomables’ que correran per sobre de totes les tovalloles i les mullaran, etc.? O els sorollosos? I els perillosos? Hauran de portar morrió els mes grans? De tirar-ho endavant, Roses es podria convertir en la primera vila “PET-FRIENDLY” (amiga dels animals domèstics) del litoral i fins i tot treure profit promocional d’una iniciativa que costa molt poc a canvi del potencial benefici que ens pot donar. Fins i tot es podria implicar a la protectora d’animals rosinca perquè s’encarregui de la supervisió de la platja, etc.

    El que lamentablement no sembla de rebut, és la ‘proposta’ que al respecte fa la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental, en el sentit d’ubicar l’esmentada ‘platja per a gossos’ al ridícul espai que la sorra s’ha guanyat sota la desembocadura de la Riera Ginjolers. Primera, perquè és precisament aquesta Regidoria la que s’hauria d’encarregar de lliurar l’esmentada desembocadura de la platjeta abans de les properes pluges, sobre tot abans que obstaculitzi la sortida d’aigua i tots els residus que solen portar aquestes rieres en cas de turmenta. Però també perquè no es seriós que cap Regidor se’n foti d’aquesta manera d’una proposta ciutadana presentada amb serietat i respecte. Els rosincs coneixen de sobres el meu parer sobre la ‘sostenibilitat’ de l’esmentat Regidor i aquest no és sens dubte el fòrum idoni per parlar de les seves (dis-) capacitats, però de l’àrea que (no) dirigeix s’hauria de poder esperar un xic mes de sentit comú i serenitat.

    Thomas Spieker

    ResponElimina
  2. josefina bonilla09 de juny, 2010 12:00

    Aquesta es una proposta molt encertada per a tota la gent que te un animal de companyia. És una proposta que l'Ajuntament hauria de tenir molt en compte, perquè a Roses hi ha moltes persones amb mascotes.
    Aixó si, s'ha de fer bé, ja que també hi ha moltes persones que els molesten els animals.
    Aquesta proposta de la Regidoria de Sostenibilitat Ambiental és broma, no ?. O és una presa de pel ?. De veritat un representant del govern local ha fet aquesta proposta ?. Perdoneu, però no m'ho crec. Si fos veritat l'alcaldessa ja l'hauria obligat a dimitir a aquest regidor que se'n riu d'una part importat dels ciutadans de Roses.

    ResponElimina
  3. Tengo un perro de 4 años, un setter marròn, vivo en Roses, y voy a la playa de la Rubina ( al final ) en Castelló para disfrutar de la playa y bañarme con mi perro. No és un sitio muy ideal, pero és un lugar donde podemos ir. Creo que vuestra propuesta és muy acertada. ¿ Como és que en una ciudad turística como Roses, aun no haya una playa a la que podamos ir con nuestro perro, nosostros y los turistas que nos visitan ?. No se dan cuenta que los turistas con animales de compañia tienen un buen nivel adquisitivo.
    Lo de la propuesta municipal : un insulto.

    ResponElimina
  4. Jo no tinc ni gat ni gos, però m'agraden els animals. La meva il.lusió és tenir un cavall i un lloc per tenir-lo. Comprenc a la gent que té gossos que vulguin tenir un tros de platja per poder-hi anar amb l'animal. També comprenc a la gent que no vol gossos a les platges, però aqui hem de poder viure uns i altres. La prohibicions són l'eina de les dictadures. Els pactes entre parts és un tarannà més català. Trobem una postura comuna que respecti als uns i als altres.
    La vostra proposta molt interessant.
    Aquest regidor ja fa temps que hauria d'haver plegat. La seva proposta impresentable.
    Bona feina ACP.

    ResponElimina
  5. No niego haber sentido una cierta emoción al leer las palabras de aliento a esta propuesta que, en realidad, son palabras de afecto y de justicia hacia los animales que la protagonizan. Espero que el segundo paso sea el conseguir un espacio digno, mínimamente céntrico o varios espacios repartidos en la extensión de nuestro litoral.

    Para Thomas: Me parece excelente tu idea de promocionar Roses en este aspecto pues el que quiera curiosear un poco por Google observará que las mejores cadenas hoteleras ofrecen, por todo el mundo, programas específicos Pet Friendly y Dog Friendly. Es evidente que tras esas ofertas hay una intención comercial pero en Roses podríamos aprovechar esa ventaja pero abanderarla con una intención moral, de reconocimiento a esos animales que tanto merecen y que nada piden.

    Para Josefina: No, no creo que esa propuesta es una broma y ni siquiera creo que está hecha con la intención de burlarse de nadie. Es sólo una propuesta.

    Para Jordi Canadell: Estoy de acuerdo en que el pacto entre los que piensan diferente es siempre importante para que cualquier propuesta sea realizable. Esa postura común que defiendes no dudamos que se realizará porque el camino de los Derechos de los Animales es inexorable.

    Para Antonio: No es una propuesta municipal sino la propuesta de un regidor que ni siquiera creo ha sido presentada oficialmente como tal propuesta al consistorio para su aprobación. Esperamos ver pronto a tu setter jugar por nuestras playas.

    Porque ver jugar y disfrutar a un perro, como ver jugar y disfrutar a un niño, despreocupadamente, es un gran placer para el espíritu.

    ResponElimina
  6. es una proposta molt bona, ja que en cap lloc de roses et deixen anar amb el gossos a la platja. l'ajuntament hauria d'habilitar una part de la platja ja sigui de Roses, Santa margariada o alguna altre part de la població per tal que els nostres animals de companyia poguessin gaudir també de l'estiu. ja que nosaltres ens podem banyar i perque no els nostres animals? que tenen algun tipus de virus que contamina l'aigua?.
    aquesta prohibició es una mica absurda, la gent que conec i veig passejant pel litoral rosinc es fa responsable de les defecacions dels seus estimats animals.
    si s'habilites una part de la platja perque els nostres animals estiguissin a la sorra i la platja estic segur que ningu es molestaria com pasa ara que si vas a algun lloc de platja sempre et trobes alguna persona que et recorda que els gossos no poden anar-hi.
    crec que si s'habilites podria ser un reclam turístic pel nostre municipi. la gent que ve de fora amb els seus animals de companyia veuria que som un poble obert a noves propostes i ells ho farien saber als seus compatriotes i crec que podriem abarcar part del turisme que ve amb els seus animals de companyia.

    ResponElimina
  7. Gràcies també a tu, defensor anònim dels gossos. Ja havia estat publicat la meva resposta quan he vist el teu comentari. Les teves consideracions ja estan contemplades a les meves paraules als teus companys de justícia i afecte.
    Però el teu comentari m'ha fet recordar la meva creença que l'anonimat no ha de ser rebutjat en un blog obert com aquest doncs l'important és la idea que transmet i no qui la transmet. Perill? El mateix que en un debat amb noms i cognoms: la mala educació. Gràcies.

    ResponElimina
  8. Aquesta associació agrairia que els comentaris es referissin exclusivament a la bondat o inconveniència de les diferents propostes, sense fer judicis de valor sobre les persones que les presenten doncs en cas contrari es corre el perill d'entrar en un joc polític de suports o desqualificacions que podria posar en perill la voluntat de apartidisme que aquest blog s'ha proposat i que, creiem, és el millor camí perquè les propostes puguin realitzar-se sense que les tendències polítiques les posin entrebancs.
    Gràcies a tots per la vostra participació

    ResponElimina
  9. Benvolguts amics de l'ACP,

    la vostre proposta/petició em sembla extremadament raonable i sensata. Estic convençut que si en el futur eviteu la publicació de paràgrafs com l'últim de la proposta, no donaréu peu a criticar cap Regidor, ni a entrar en cap 'joc' de politiqueigos, que efectivament no ha d'esser la intenció de l'ACP. Els 'comentaristes' ens hem limitat a comentar el que ens heu proposat - la proposta del Regidor inclosa. I repeteixo que crec que fa temps que no m'he expressat tant respectuosament sobre ell...

    ResponElimina
  10. A part de creure, benvolgut Thomas, que estic convençut que pots arribar encara molt més lluny en la teva forma respectuosa d'expressar-te amb segons qui, et vaig a confessar que em vaig pensar prou bé la inclusió en aquesta pàgina de la proposta del Sr. Danès doncs em va semblar evident que comportaria comentaris de rebuig.
    Però era un proposta que ell mateix m'havia comunicat, de la qual li vaig demanar confirmació del lloc i que no em va semblar que fos una proposta que pretengués guardar en secret, com una opinió personal interna, sinó que el mateix Ajuntament ja la coneixia. Per això em vaig limitar a posar la foto doncs crec que era la millor descripció de la proposta.
    Observaràs que el problema de parlar de persones i no dels temes concrets és que duem una estona escrivint sobre elles i encara no hem considerat res sobre aquest emplaçament a la riera, amb la qual cosa, el Sr. Danès tindria tota la raó si pensés que s'ataca la seva proposta sense haver comentat res sobre la mateixa. Em poso en això:

    Aquest racó de la desembocadura de la riera no té dimensions suficients per a constituir-se en platja i els gossos necessiten espai per a córrer. He comprovat que quan els llences el pal, que recullen i retornen com un joc, a tan sols un metre de distància et miren, primer sorpresos, després desconcertats i, finalment, despectivament, doncs necessiten espai per a fer l'exercici que els mantingui saludables (més o menys com nosaltres).

    Les reposicions de sorra necessàries per efecte de les aigües que baixen per la riera els dies de pluges intenses serien, conseqüentment, contínues.

    En tercer lloc, aquest racó és inaccessible tal com pot observar-se en la foto doncs hi ha més d'un metre d'altura des de la via pública. El que no és mur és escullera, inacceptable com a recorregut per als vianants.

    Certament, tot l'inaccessible pot ser accessible encara que per a això es precisarien projectes i pressupostos per a la nova creació que no tindrien sentit quan sabem que disposem de platges que l'única inversió seria la senyalització.

    Però cap d'aquestes dificultats són insalvables. El que és insalvable és que la riera no és competència exclusiva municipal sinó també del ACA (Agència Catalana de l’Aigua) que “es regula mitjançant el Decret legislatiu 3/2003, de 4 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la legislació en matèria d’aigües de Catalunya, el qual ordena les competències de la Generalitat i les dels ens locals en matèria d’aigües i obres hidràuliques. També es regula mitjançant els Estatuts, els quals en despleguen l’estructura organitzativa i el règim de funcionament.”

    ... I aquí sí que no hi ha res a fer.

    ResponElimina
  11. En qüestió de pocs dies, entre dilluns i avui dijous, he vist dos reportatges, un als matins de TV3 amb Josep Cuní, i un altre al informatiu de TV1, ara fa uns 20 m, sobre la platja de la rubina de Castelló d’Empúries, on estan permesos els gossos, reportatges en ambdós casos aplaudint la iniciativa i reflexant la satisfacció dels propietaris de gossos i l’absència de problemàtica.
    No solc mirar massa la tele i això ho he vist per casualitat, per la qual cosa imagino que probablemet la notícia hagi sortit en més ocasions i en altres mitjans. També un cert coneixement del món de la televisió em fa pensar el mateix.
    Carolina Tomas

    ResponElimina
  12. Amics és una bona proposta, encara que després de llegir-la juntament amb els 11 comentaris posteriors l'únic que aporta algunes idees és en Thomas Spieker.
    Gràcies Thomas per aportar iniciatives molt interessants que un cop has llegit entens que han de ser bàsiques pel bon desenvolupament de la proposta.

    El problema amics, no són els gossos, la majoria de vegades (per no dir sempre) el problema són els propietaris i el seu incivisme.

    Incivisme que es fa realitat en passejar pel nostre poble, i no només parlo de les defecacions dels gossos, parlo de papers pel terra, sorolls o de veure com hi ha gent que es dutxa amb xampú a la zona de dutxes de la platja, o de la impossibilitat de fer un castell de sorra a qualsevol de les nostres platges sense trobar centenars de colilles(burilles en català normatiu).

    L'Ajuntament de Castelló d'Empúries considera, al meu parer, la platja de la Rubina un calaix de sastre a on van a parar totes les activitats que poden arribar a ser conflictives en un sentit ampli, com a exemple el Kitesurf o ara la platja dels gossos.Una platja al límit del terme i molt allunyada del nucli urbà, no és gaire cèntrica.Això sí, ho han sabut vendre molt bé.

    En Thomas parla clar i ens fa veure que caldrà una regulació clara, i és aquí on rau el problema que comencem a parlar de regulació i tot seguit comportarà prohibició.Vull ser realista, a casa hem tingut gos molts anys, i no era un yorkshire.
    Que passarà amb les races perilloses, serà obligatori l'ús de murrió per tots els animals, s'enten que tots tenen una assegurança no?etc, etc...i qui ho controlarà? La Policia Local?Qui vetllarà pel bon ús de l'espai destinat als nostres amics de quatre potes.

    He mirat de trobar si a la Rubina hi ha algun tipus de regulació, que deu existir però jo no he trobat via web, suposo que el més fàcil és contactar amb el propi ajuntament o la seva policia local, ara bé he trobat una iniciativa molt interessant que aquest any s'està duent a terme al municipi veí.
    Dos agents informaran dels usos de les platges, la gestió dels residus i el control dels gossos als visitants de Castelló d'Empúries, una iniciativa a tenir molt en compte.
    Us deixo l'enllaç.
    http://www.castello.cat/index.php?action=detalle&modul=noticias&template=interior_home&id_noticia=1295

    Salut!

    Juanjo Viñuela

    ResponElimina
  13. Benvolgut(s) Juanjo(s), benvolguts tots,

    Encara que aquesta proposta no és meva, l'amic Juanjo (Albors) m'ha demanat que contesti la reacció d'en Juanjo (Viñuela) per al·lusions. I com que jo sóc "un mandao", doncs així ho faig!

    Primer de tot vull agraïr-te, Juanjo (Viñuela) les floretes que m'has tirat. Prometo tornar-te-les a la primera ocasió que tingui, hehehehehehe.

    Però, pel que fa els teus comentaris, hi tinc molt poc a afegir. Sembles estar bastant d'acord amb la necessitat de regular un potencial espai de platja dedicat als cans i a partir d'aquí crec que han d'esser experts en tinença de gossos (criadors, representants de les gosseres, propietàris de botigues d'animals, asseguradors, etc.) els que han d'elaborar un reglament amb les autoritats municipals. I si no els trobem als municipis veïns, potser podríem trobar precedents en altres països - Itàlia, França, Anglaterra o fins i tot Alemanya, on he trobat aquest reglament que us he traduït:

    Reglament de la platja de gossos de Priwall (Travemünde - Mar Bàltic)

    - El propietàri és l'únic responsable de retirar les defecacions del seu animal i de dipositar-los als contenidors destinats a tal fi.

    - No es permet portar gossos de races considerades perilloses, ni animals agressius o molt mossegadors.

    - No es permet que cap gos pugui corre lliurement fora de les àrees senyalitzades a la platja.

    - No respectar qualsevol d'aquestes ordenances es pot castigar amb una multa i/o l'expulsió de la platja.

    Com veieu, tampoc no hi ha per tant... De vegades, nosaltres mateixos ens compliquem les coses.

    Salut!

    ResponElimina
  14. Bon dia benvolguts senyors, que esperem d'un pais on malauradament es torturen als toros per divertiment i enriquiment?
    Heu vist les imatges de la festa d'un poble d'Espanya on tot el poble va empaitant al toro amb llances fins a la seva mort? Com es pot permetre una salvatjada com aquesta? Però què és aixó? Però qui ens hem cregut que som?
    Ja ho van dir una vegada els Pink Floyd, Europa acaba als pirineus.
    A Austria per donar algun exemple, és estrany trobar un hotel que no accepti gossos, pots anar amb el teu amic fidel a qualsevol lloc, a restaurants, tendes, etc, i sempre, el primer que fan en un restaurant o qualsevol altre lloc és portar-te aigua per el teu gos. Fins i tot et trobes recipients amb aigua a les cantonades dels poblets turístics. Aquí, en aquest pais que tenim hi tirarien verí a l'aigua.
    En fí, qüestió de civisme, que aquí mai arrivarem a tenir (som els animals més animals que han poblat la Terra).
    Tant debó aconseguiu que acondicionin un espai a la platja de Roses per als gossos i que poc a poc s'estengui la vostra proposta.
    Molta sort i gràcies.

    ResponElimina
  15. Gràcies Anònim pel seu comentari, una mica pessimista tot s’ha de dir. Perquè arrivarem a tenir el civisme que ens proposem i aconseguirem, entre tots, només el que vulguem aconseguir.
    Mentre aquestes festes “tradicionals” en les quals els animals són humiliats, amb major o menor sofriment però sempre ridiculitzats, es vegin mantingudes per la lluita pel vot i no per la defensa dels drets dels animals, l'educació que se suposa hem de donar als nostres fills es veurà en dubte.
    A títol anecdòtic li explicaré que, a Barcelona, hi ha un restaurant, La Venta, que ofereix un menú per a gossos (sempre el mateix, arròs amb carn estofada) i el seu corresponent plat d'aigua. Però és l'excepció.
    ACP mai aconseguirà res, ho aconseguiran els ciutadans que pressionin als polítics i els polítics que es vulguin involucrar.
    Gràcies de nou, Anònim, per la seva participació i les seves reflexions

    ResponElimina
  16. Hola:

    Fa dos anys d'això així que no sé si llegireu això. M'agradaria saber si heu aconseguit que us fassin cas. Nosaltres anem 5 dies de camping a Roses, ens hagués agradat agafar el gos però no el podriem dur a la platja, i preferim que el cuidi algú a casa que deixar-lo sol en el càmping. Si hi hagués una platja on es poguessin dur gossos, ens l'enduriem sense pensar-ho.

    ResponElimina